Elektromos tüzek, „egy élet munkája…”

A magyar tulajdonosok többségének fontosabb a külcsín, mint a belbecs!

 

A tűzvizsgálati eljárások által megállapított tűzkeletkezés okai közül az elektromos energia az utóbbi években növekvő tendenciát mutat. Ennek több oka is van, de nézzük meg mi is mérvadó egy átlagos ingatlantulajdonosnak ma Magyarországon.

Összességében elmondható, hogy ingatlan építés, felújítás során szívesebben költünk olyan dologra, ami látszik és megfeledkezünk arról, hogy a látszat mit sem ér, ha nincs mögötte tartalom.

Az elmúlt időszakban ritka volt, hogy egy ártárgyalásnál nem kellett következetesen érvelni a villanyászat tartalmi fontossága mellett és kauzálisan megértette a partner a minimumkövetelmény szintjét, ami alatt nem vállalunk el munkát. Az, hogy még milyen mértékben lehet cizellálni a tartalmat és milyen szuper lehetőségek vannak a villamosbiztonság terén csak megemlítés szintjén szokott előfordulni, nem gyakran megyünk a minimumkövetelmény szintje fölé (sajnos).

Az elmúlt hat évben több mint 39 milliárd forint kártérítést fizettek ki a hazai biztosítók tűzkárokra, melyek jelentős része megelőzhető lett volna néhány alapvető szabály betartásával.

(túlterhelt hosszabbító)

Az elektromos energia a megállapított tűzkeletkezési okok élmezőnyében stabilan az első három között szerepel. Szakemberek és laikusok is egyaránt tudják, hogy az elektromosság, számos egyéb tulajdonsága mellett, tűzveszélyt is jelent, jelenthet életünkre, egészségünkre, értékeinkre nézve. Mégis szívesebben nézünk egy drágább burkolatot azzal a tudattal, hogy a villanyszerelésre találtunk egy olyat, aki bevállalta olcsóbban.

Az elektromos energia megmutattathatja az alattomos tulajdonságait, természetesen az alattomos jelzőt ebben az esetben feltételesen kell használni, hiszen a villamos rendszert irányító fizikai törvényekért nem a rendszer a felelős, mint ahogy az esetleges hibákért sem. Az utóbbiért szinte minden esetben emberi hanyagság vagy felelőtlenség okolható.

 

Rövid folyamatleírás egy tűzesethez

A régi elektromos hálózatok kötései, az elektromos vezetékek keresztmetszete, már nem biztos, hogy a háztartásban újonnan beszerzett nagy teljesítményű elektromos berendezéseket üzemszerűen el tudja látni elektromos energiával.

A régi elektromos vezetékek kötései és a nem megfelelő átmérőjű elektromos vezetékek melegedhetnek. A melegedés hatására az átmeneti ellenállás megnő, ezzel tovább gyorsítva a melegedés folyamatát, mely túlmelegedéshez vezethet.

A túlmelegedés hatására az elektromos vezetékeken lévő műanyag szigetelés megolvadhat és meggyulladhat, ezzel a környezetére tűzveszélyt jelentve.

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület, a Magyar Biztosítók Szövetsége és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ajánlást adott ki, amiben részletesen olvasható, mire kell figyelnünk és mi van a minimum szint alatt, ami már nem felel meg villamosbiztonsági szempontól.

(kigyulladt kötődoboz)

A villamos eredetű tűzesetek megelőzésének lehetőségei

 1. Szakszerű létesítés
 2. Rendeltetésszerű szabályos használat
 3. Szemrevételezés (gyanús jelek)
 4. Felülvizsgálatok
 5. Karbantartás
 6. Tűzjelző rendszerek

 

1.  Szakszerű létesítés

A megtervezett rendszert szakszerűen kell kivitelezni. A szerelési munkákat olyan szakemberrel javasolt elvégeztetni, aki rendelkezik a megfelelő képesítéssel, szakismerettel és jogosultsággal.

A kivitelezés részeként célszerű tisztázni, hogy milyen termékek kerülnek felhasználásra és hogy a felhasznált termékek rendelkeznek-e azokkal műszaki jellemzőkkel, engedélyekkel, amelyek szükségesek a termékek szakszerű és szabályos beépítéséhez.

Kivitelezés előtt azt is javasolt tisztázni, hogy a kivitelező milyen termékeket (gyártó, típus) használ majd fel. Ez az egyeztetés nemcsak a megfelelő biztonságot szolgálja, hanem a kivitelezés során esetleg felmerülő nézeteltéréseket is meg lehet vele előzni.

Szakember tanácsát azért is érdemes kikérni, mert az új készülékek beépítése gyakran a meglévő villamos hálózat átalakítását is szükségessé teszi.

 

2. Rendeltetésszerű, szabályos használat

A használat céljának megfelelően kiválasztott és szakszerűen beépített eszközöket rendeltetésüknek megfelelően, szabályosan (ha van ilyen, a használati útmutatóban leírtak szerint) kell használni.

Gyakori probléma, hogy a fogyasztók nagyszámú készüléket csatlakoztatnak egyetlen fali csatlakozó aljzatra („konnektorra”), elosztók, „hosszabbítók” közbeiktatásával. Ez mind az elosztók, mind pedig a falba épített vezetékrendszer túlterheléséhez, végeredményében pedig tűzhöz vezethet.

 

3. Szemrevételezés (gyanús jelek)

Annak ellenére, hogy a villamos berendezés hibáinak felderítése szakembert igénylő feladat, bizonyos jelekből lehet arra következtetni, hogy a villamos berendezés állapota leromlott. Ilyen „gyanús jelnek tekinthető”:

 • a világítás villogása, led fényforrások gyakori tönkremenetele;
 • a kismegszakítók vagy olvadóbetétek gyakori lekapcsolása, kiolvadása;
 • sercegő, zizegő hang kapcsolóknál, csatlakozóaljzatoknál („konnektoroknál”);
 • műanyagok elszíneződése (szenesedése), vagy deformációja a magas hőmérséklet következtében – jellegzetes égett szag;
 • laza, rosszul rögzített konnektor, egyéb villamos készülék.

 

4. Felülvizsgálatok

Akkor merül fel, ha egyénileg nem tudjuk eldönteni az ingatlanunkról, hogy minden rendben van, esetleg egy új nagyfogyasztó kerülne beépítésre, vagy a fentebb leírtak szerint „gyanús” jeleket tapasztalunk. Érdemes villamosan képzett szakemberrel átnézeti az ingatlant, hogy ne érhessenek meglepetések.

 

5. Karbantartás

A villamos készülékek és a villamos hálózat karbantartásáról a rendeltetésszerű használat mellett is gondoskodni kell.

 • A fogyasztókészülékekről a port és egyéb szennyeződést rendszeresen el kell távolítani, hogy ne rontsa a készülék szellőzését, hőleadását, és ne képezzen gyúlékony bevonatot annak felületén.
 • A szemrevételezés vagy felülvizsgálat során azonosított, az elhasználódás jeleit mutató szerkezeteket javasolt cserélni.
 • A kisebb átalakításokkor, javításokkor (pl. kismegszakító vagy csatlakozó aljzat cseréje) is érdemes meggyőződni arról, hogy a vezetékek és egyéb szerkezetek állapota megfelelő, a csavarok nem lazultak ki, túlmelegedés vagy egyéb rendellenesség nem tapasztalható.

 

6. Tűzjelző rendszerek

Általában a tűzkárok és az emberi életveszély kockázata jelentős mértékben csökkenthető megfelelő tűzjelző rendszer használatával. Az automatikus tűzjelző rendszer viszonylag gyorsan, füstérzékelők alkalmazása esetén a tűz kezdeti szakaszában képes jelezni a tüzet, sokszor akkor, amikor még az oltható nagyságú. Mivel a villamos eredetű tüzek általában füstfejlődéssel járnak a tűzjelző rendszer automatikus érzékelői számára jól detektálhatóak.

Az otthonokban, lakásokban javasolt olcsó, de ennek ellenére nagy megbízhatóságú tűzriasztó eszközök, úgynevezett home-detektorok használata, amelyek a beépített füstérzékelő mellett hangjelzőt is tartalmaznak. A nappaliban, konyhában, hálószobában vagy más, felügyelet nélkül működtetett elektromos berendezés helyiségében elhelyezett érzékelők képesek csak az elektromos tüzek lehető leghamarabbi jelzésére.

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Tall Tech Épületvillamosság


 

Források:

Hatályos jogszabályok

54/2014. (XII. 5.) BM rendelettel kiadott Országos Tűzvédelmi Szabályzat

Szabványok

MSZ HD 60364 szabványsorozat: Kisfeszültségű villamos berendezések.

Egyéb szakmai irányelvek és szakirodalom

Tűzvédelmi Műszaki Irányelv 7.2. (Villamos berendezés, villámvédelem és elektrosztatikus feltöltődés elleni védelem), Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Tűzvédelmi Műszaki Irányelv 12.1. (Felülvizsgálat és karbantartás), Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Villamos eredetű tüzek, teendők tűz esetén, Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Útmutató villamos balesetek elkerülésére, Magyar Elektrotechnikai Egyesület

Székhely: H-1221 Budapest, Kerékgyártó út 6.
Ügyvezető: Tall Péter
Adószám: 58065132-1-43
Telefon: +36 30 645 52 88
E-mail: info@talltech.hu

Hírlevél

Hozzájárulás(Kötelező)

+36 30 645 52 88

Hívj 08-18-ig (H-P)

info@talltech.hu

Írj és válaszolunk

Budapest

és környéke (20 km)

Készítette: BGPRO Agency    

talltech.hu | Minden jog fenntartva