Elektromos tűzhely bekötés és ami mögötte van…

Gázról elektromosra

A háztartási szektor villamosenergia-felhasználása adja a magyarországi áramigény körülbelül egyharmadát. Az elmúlt évtizedben jelentősen megváltozott a háztartások fogyasztási szerkezete, és ez a trend várhatóan tovább folytatódik.

Az elszállt gázárak mellett sokan keresnek alternatívát, hogy a gáztűzhelyet és/vagy sütőt kiváltsák elektromos üzemeltetésűre. Tapasztalataink szerint újépítésű ingatlanoknál gyakrabban döntenek a tulajdonosok az elektromos tűzhely javára. Biztonsági, komfort- és anyagi szempontok vetélkednek egymással, de egyre könnyebb a döntés.

 

Történelem

Az elektromos tűzhelyek kezdetben vaslaposak voltak, amelyek nagyon lassan melegedtek fel, nagy volt a hőveszteségük, viszont sokáig tartották még a hőt kikapcsolás után is. A tapasztalt háziasszonyok ezt a maradék hőt ki tudták használni, és a főzés vége előtt lekapcsolták az áramot.

A következő innovációt a kerámialapos tűzhelyek kifejlesztése jelentette melyek lényegesen gyorsabban melegednek fel, mint vaslapos elődeik – viszont kevesebb hőt képesek tárolni. Az energiafelhasználásuk is kisebb, mint a vaslaposoké.

Az igazi áttörést az indukciós tűzhelyek jelentették. Míg az előbbi elektromos tűzhelyeknél ellenállás volt a hőfejlesztő, az indukciósoknál mágneses indukció hozza létre a hőfejlődést. Ez az indukció csak olyan edényekben alakul ki, melyek mágnesezhetők. Az indukciós tűhelyeknél nem melegszik fel a főzőlap, mert a hő magában az edényben képződik, emiatt maradék hője sincs. Érdekesség, hogy még a régi, nagyanyáink által használt zománcozott lábasok is mágnesezhetők, így indukciós tűzhelyen használhatók.

(elektromos főzőlap VS Gáz főzőlap)

Melyiket válasszam?

Az érvek felsorolása előtt megkérdeztem a számomra legtapasztaltabb személyt (nagyszülőt), akit inkriminált már maga a feltevés is, hogy mit szólna, ha lecserélném a gépparkját (gázos) egy modernebb takarékosabb verzióra (elektromos). Sokat számít a szubjektív érzés, mert aki megszokta valamelyik tűzhelyet, üzemeltetését, sajátosságait az leginkább ahhoz ragaszkodik. És akkor most megpróbálok néhány tényezőre rávilágítani, hogy a hezitálóknak segítsek a döntésben.

 

Üzemeltetési ktg.

Biztonság

Szabályozás

Gyorsaság

Tisztítás

1.

Indukciós

Indukciós

Indukciós

Indukciós

Indukciós

2.

Gáz

Kerámia

Kerámia

Gáz

Kerámia

3.

Kerámia

Vaslapos

Vaslapos

Kerámia

Vaslapos

4.

Vaslapos

Gáz

Gáz

Vaslapos

Gáz

(1 legjobb helyezés – 4 legrosszabb)

Felépítés

Az újabb technológiát felvonultató készülékek már beépíthetőség terén is túlmutatnak az elődökön. Alapvetően három kialakítással találkozhatunk.

 • Szabadon álló a készülék:ha a főzőmezők és a sütő közös egységbe van építve.
 • Beépíthető készülék közös energia elosztással: átmenet a szabadon álló és a beépíthető készülékek között. A bútorba és bútor lapba építhetőek, és a sütő, illetve a főzőlap szettben vásárólható meg. Sütőnek a főzőlap alá kell kerülni a gyártó által megadott paraméterek szerint. Az energiaelosztásuk közös, valamit a kezelő szervek is közös panelen vannak elhelyezve.
 • Szabadon beépíthető készülék: az elektromos főzőlap és az elektromos sütő önállóan, egymástól teljesen függetlenül építhető be, vagyis önálló kezelőszervekkel és csatlakozással rendelkeznek, minden tekintetben függetlenek egymástól és külön vásárolhatóak meg.

Szakmai rész, ami elengedhetetlen

Minden villamos tűzhely és főzőlap csatlakoztatását szabványok és gyártói előírások szabályozzák. Számos előfeltételnek kell ahhoz teljesülnie, hogy a tűzhely csatlakoztatása szakszerű és a napi rendszeres használatra alkalmas, és a használata biztonságos legyen.

 1. Lehetőségek feltérképezése:

  Az elektromos tűzhely megvásárlása majd bekötése előtt a lakás vagy ház villamos rendszerén szerelői ellenőrzést kell végezni. Egy villanytűzhely vagy főzőlap áramfelvétele igen magas, és semmi sem garantálja, hogy a kiválasztott villanytűzhely bekötése lehetséges a meglévő rendszerre. Ha az alapfeltételek nem teljesülnek, ki kell építeni azokat egyéb esetben az elektromos tűzhely szakszerűen nem csatlakoztatható az ingatlan elektromos rendszerére. A feltételek teljesítése műszaki szempontból az elektromos tűzhely árának a jelentős részét is képezhetik.

Ha már megvettük a készüléket, készülékeket és kihagytuk az első lépést a következő lépésekre ugrunk (általában kevesen kellően következetesek, de minden megoldható).

 1. Rendelkezésre álló fázisok száma:

  A villanysütő és főzőlap esetében a három fázis megléte lenne optimális, de szinte mindegyik készülék egyaránt beköthető egy, kettő, és három fázis esetén is.

 1. Névleges teljesítmény: 

  Ezek a készülékek a háztartások legnagyobb fogyasztói. Teljes terhelés mellett egy 4 főzőlapos eszköz összes áramfelvétel könnyedén 30-35A fölé is emelkedhet. (7-8000 Watt)

 1. Önálló áramkör megléte:

  Az elektromos tűzhely csak önálló áramkörről üzemelhet. Más fogyasztót a tűzhely áramköre nem táplálhat. Az áramkört megszakítás nélkül kell elvezetni a tűzhely és a biztosítéktábla között, kötés nem lehet rajta. A vezeték keresztmetszetét számos tényező befolyásolja: többek között a szakasz hossza, készülék áramfelvétele, hány fázisra lesz csatlakoztatva. Ez általában 1 fázis esetén min. Cu 3x6mm2, 3 fázis esetén Cu 5×2,5mm2 (Cu-réz) Egyidejűségi tényezővel számolva (sose használjuk mindegyik zónát egyszerre maximum teljesítményen).

 1. Kismegszakító és életvédelmi relé:

  A tűzhely esetében is a túláram védelem mellett, biztosítani kell a szivárgó áram védelmet is. Tehát a meglévő hálózatnak rendelkeznie kell (fi)-relével. Továbbá biztosítani kell a leválaszthatóságot, vagyis a fázis vezető (vezetők) mellett a nulla vezetőt is meg kell szakítani (több villamosbiztonsági lehetőség van a kiépítésre ,erre nem térek ki).

 1. Védővezető csatlakoztatása:

  Az elektromos tűzhelyek az I. Érintésvédelmi osztályba vannak sorolva. A tűzhely bekötése védőföldelés hiányában szigorúan tilos!

Ha az alapfeltételek nem teljesülnek, ki kell építeni azokat, egyéb esetben az elektromos tűzhely szakszerűen nem lesz csatlakoztatható. A feladatra minden esetben villamosan képzett cég-személy szükséges.

 

Indikatív ár

Beszerelés költsége, ha minden feltétel teljesül, Budapesten és agglomerációjában 15.000 Ft és 25.000 Ft között helyezkedik el. 

Bízza ránk, kérjen ajánlatot!

Tall Tech Épületvillamosság

Székhely: H-1221 Budapest, Kerékgyártó út 6.
Ügyvezető: Tall Péter
Adószám: 58065132-1-43
Telefon: +36 30 645 52 88
E-mail: info@talltech.hu

Hírlevél

Hozzájárulás(Kötelező)

+36 30 645 52 88

Hívj 08-18-ig (H-P)

info@talltech.hu

Írj és válaszolunk

Budapest

és környéke (20 km)

Készítette: BGPRO Agency    

talltech.hu | Minden jog fenntartva