Leold a FI-relé, mit csináljak?

Otthoni hibaelhárítás

Hogyan is tudom megoldani villamosan képzett személy nélkül a problémát sajátkezűleg? Milyen okai lehetnek, ha a FI relé leold és nincs áram az ingatlanban?

A téma nem feltételez szakmai jártasságot, azonban kezdő villanyszerelőknek is jó támpont lehet a hibák felderítésében.

Mi az áram védőkapcsoló, milyen neveken ismerhetjük?

 • Jelenlegi szabvány elnevezése áram-védőkapcsoló (RCD – Residual Current Device)
 • Legismertebb neve FI-relé (Fehlerstrom-schutzschalter)
 • Korábbi szabvány neve ÁVK (ami a jelenlegi megnevezésére utal)
 • Hívják még: hibaáram kapcsolónak, életvédelmi relének, érintésvédelmi relének, differenciáláram-megszakító, hibaáram-védő relé, biztonsági relé és ÉV-relének, valamint a felsoroltak kombinációit is szeretik mixelni…

Áram-védőkapcsoló

Az áram védőkapcsoló olyan elektromos kapcsolókészülék, amely lekapcsolja a mögötte lévő hálózatot, amennyiben (relatíve kicsi) szivárgó áramot észlel. Ilyen eset például akkor fordulhat elő, ha egy vezető vagy egy fogyasztó földzárlatos lesz, illetve ha valaki véletlenül megérinti a hálózat feszültség alatt álló részeit. Ebben az esetben a készülék megszólalási idejére áramütés éri az embert, de a rövid behatási idő miatt ez nagy valószínűséggel nem okoz maradandó károsodást.

Működése röviden

Az elv, hogy mindig az elmenő fázisvezetéken indul meg az áram. A fogyasztón keresztül folyik vissza az nulla vezetéken a FI-relébe. Vagyis amennyi áram a fázisvezetőn kiindul, pontosan ugyanannyinak kell visszatérnie a nulla vezetőn. Ez megfelelő működés közben megvalósul. Hiba esetén megborul az egyensúly, más úton folyik az áram, hibaáram lép fel és leold a relé. Ezt nevezzük hibaáramnak.

Működése (hosszabban)

Működése azon az egyszerű elven alapul, hogy Kirchhoff csomóponti törvénye értelmében – általános 230 V váltakozóáramú hálózatot feltételezve – a fázisvezetőben folyó áram értéke megegyezik a nullavezetőben folyó árammal. Amennyiben a fázisvezetőn folyó áram különbözik a nulla vezető áramától, akkor valahol szivárgás van, például testzárlatos a fogyasztó vagy megérintettünk egy feszültség alatt álló fémrészt (amely lehet például egy megsérült szigetelésű vezeték), így az áram egy része nem szabályos fogyasztói áramkörön, azaz nem a fázis- és a nullavezető között halad. Ebből adódóan az érintésvédelmi relé a fázis- és a nulla vezetékekben kialakult aszimmetriát érzékeli. A „különbség miatt feltételezett hiba” elvére épülő megoldás eredményeként, a relé nem „tud” az elfolyás okáról és helyéről, csak annak tényét érzékeli. Amennyiben ez az úgynevezett hibaáram a relére jellemző küszöbértéket meghaladja, a beépített elektromechanikus modul azonnal bontja a hálózatot.

(geya.net)

Az áram-védőkapcsoló leoldása legtöbbször teljes áramszünetet eredményez, ami igencsak kellemetlen tud lenni, főleg sötétedés után. Csak akkor tapasztaljuk mennyire függünk az elektromos áramtól, amikor valamilyen ok folytán nem tudjuk életünket megfelelően üzemeltetni hiányában. Egy áramszünet vagy egy hiba a rendszerben meg tudja keseríteni a mindennapjainkat.

Ha azt tapasztaljuk, hogy a FI-relét nem lehet visszakapcsolni, nem kell rögtön kétségbe esni és azonnal egy villanyszerelésben jártas céget hívni. Proaktívan feltalálhatjuk magunkat és ennek a cikknek a megnyitásával megpróbálhatjuk megoldani a problémát (áram hiányában persze vélhetően mobil internet hálózaton).

Lépések a hiba kiderítésére

 1. Kapcsoljuk le az összes kismegszakítót.
 2. Kapcsoljuk vissza az áram-védőkapcsolót.
 3. Egyenként kezdjük el visszakapcsolni a kismegszakítókat.
 4. Amelyiknél újra leold az áram védőkapcsoló, azt hagyjuk lekapcsolva.
 5. Folytassuk a kismegszakítók visszakapcsolását az elv mentén.
 6. Ha végeztünk a folyamattal, a lekapcsolt kismegszakítók áramkörein lesz a probléma, most ezeket kell felderítenünk (a lekapcsolt megszakítónak köszönhetően feszültségmentes áramkör lesz, és itt bizonyos dugaljak esetleg lámpák nem fognak üzemelni).
 7. Derítsük ki hol nincs áram az ingatlanban.
 8. Ahol nincs áram, ott válasszunk le minden fogyasztót a hálózatról (húzzuk ki a konnektorból, kapcsoljuk le a lámpákat).
 9. Ha ez megtörtént, vissza lehet kapcsolni a kismegszakítót.
 10. Ha szerencsénk van, nem old le újból az áram védőkapcsoló és részben megoldottuk a problémát.
 11. Most ki kell derítenünk melyik fogyasztó volt a ludas. A testzárlatos készülék kiszűrése rendkívüli figyelmet igényel. Ugyanis a készülék burkolata, illetve a szabadon érinthető fém részek feszültség alá kerülnek, és feszültség alatt is maradnak a FI-relé lekapcsolásáig!
 12. Egyesével vissza kell dugni a fogyasztókat a konnektorba, és amelyiknél a FI-relé leold, az a test zárlatos készülék (megoldottuk a problémát).

 

Amennyiben ezek a lépések nem vezettek végeredményre, szükségük lehet egy villanyszerelő cégre a probléma kiderítéséhez.

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Tall Tech Épületvillamosság

Székhely: H-1221 Budapest, Kerékgyártó út 6.
Ügyvezető: Tall Péter
Adószám: 58065132-1-43
Telefon: +36 30 645 52 88
E-mail: info@talltech.hu

Hírlevél

Hozzájárulás(Kötelező)

+36 30 645 52 88

Hívj 08-18-ig (H-P)

info@talltech.hu

Írj és válaszolunk

Budapest

és környéke (20 km)

Készítette: BGPRO Agency    

talltech.hu | Minden jog fenntartva