Megvilágításról egyszerűen

A világítás napjainkban környezetformáló, építészeti elemként is megjelenik, így különleges hangsúlyt kell fektetnünk a megtervezésére, minőségére és kivitelezésére. A TALL TECH Épületvillamosság az elérhető tényezőket figyelembe véve tervezi meg és megfelelő precizitással építi meg a rábízott világítástechnikai feladatokat is.


Megvilágítás: Lux (lx)

A megvilágítás az adott területre eső fényáram mértékegysége. A felületegységre eső fényáramot nevezik megvilágításnak.

A fényáram (mértékegysége lumen) elképzelhető úgy, mint a jelen lévő látható fény összege; a megvilágítás pedig, mint az adott területre eső fényáram intenzitása. Egy lux az a megvilágítás, amelyet 1 lumen fényáram 1 négyzetméteren létrehoz.

Röviden, adott mennyiségű fény nagyobb területen elosztva halványabban fogja azt megvilágítani, azaz a megvilágítás mértéke fordítottan arányos a terület nagyságával.

Erre szabvány előírások vannak, amiket ebben a bejegyzésben fogok taglalni.

(gocustec.com)


A fény fontos az emberi egészség és vitalitás szempontjából. Hatással van az emberek hangulatára, mentális éberségére és érzelmeire. Hozzájárul a napi ritmus beállításához, befolyásolja az élettani és pszichológiai állapotot. Az irodában az ember 8-10 órát is eltölt naponta, ezért érdemes úgy megtervezni az irodai világítást, hogy az minél gazdaságosabb és ember központú legyen, valamint kielégítse a vonatkozó szabvány követelményeit (MSZ EN 12464-1).


A munkahelyi világításról a 3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet (https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a0200003.scm) írja elő a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjeit.

8. § (1) Lehetőség szerint biztosítani kell a munkahelyeken az egészséges és biztonságos munkavégzéshez elegendő természetes fényt, továbbá a munkavégzés jellegéhez és körülményeihez igazodó mesterséges megvilágítást.

(2) *  Azokon a munkahelyeken, ahol állandó munkavégzés folyik, a munkavégzés jellegének és körülményeinek, a helyiség rendeltetésének és az ott végzett tevékenységnek megfelelő világítást kell biztosítani. A világítás mennyiségi, minőségi jellemzőit nemzeti szabvány határozza meg.

(3) A belső téri mesterséges világítás világítástechnikai jellemzőinek megfelelőségét rendszeresen ellenőrizni kell.

(Dr. Husi Géza, Világítástechnika létesítménymérnököknek)


Káprázási érték: UGR (Unified Glare Rating)

Káprázáson azt a jelenséget értjük, amelynél a szemet a pillanatnyi adaptációs állapotához képest túl nagy fénysűrűség éri, ez látási teljesítmény romlásához vezet. Az UGR értéktartománya 5 és 40 között van. 

Míg a nagy érték jelentős káprázást jelez, az alacsony érték azt jelzi, hogy a csillogás okozta diszkomfort alacsony.

  • Közvetlen káprázás (rálátás a fényforrásra)
  • Közvetett káprázás (valamilyen felületen keresztül tükröződik vissza a fényforrás

(zanibonilighting.com)


A káprázás nem csak a fényforrástól függ, hanem annak térbeli helyzetétől, a helyiség méretitől, a fényvisszaverő felületek nagyságától és helyzetétől. 

Hogyan csökkenthető a káprázás?

  • Látótéren kívül helyezzük a lámpatestet, közvetett világítást alkalmazunk
  • Saját pozíciónk módosításával
  • Fényoszlató búra alkalmazásával Pl. opálbúra
  • Lámpatestek cseréjével, jobb UGR értékkel

Sokszor nem gondolunk bele, de egy közvetlen napsugárzás ellen is sokat segít egy fényáteresztő fátyolfüggöny, vagy egy éjjeli lámpa fényénél egy szövetbúra.

Tehát a magas UGR index akkor jön létre, ha egy kisméretű fényforrásból nagyon erős fény áramlik. Alacsony UGR index pedig akkor, ha minél nagyobb felületről érkezik ugyanaz a fény. 

Olvasd el többi cikkünket!

Székhely: H-1221 Budapest, Kerékgyártó út 6.
Ügyvezető: Tall Péter
Adószám: 58065132-1-43
Telefon: +36 30 645 52 88
E-mail: info@talltech.hu

Hírlevél

Hozzájárulás(Kötelező)

+36 30 645 52 88

Hívj 08-18-ig (H-P)

info@talltech.hu

Írj és válaszolunk

Budapest

és környéke (20 km)

Készítette: BGPRO Agency    

talltech.hu | Minden jog fenntartva