Mennyit spórolhatunk világítás korszerűsítéssel?

Bevezetés

Energiahatékonyság

2022 egészen biztosan az elmúlt évtized legérdekesebb, legfurcsább, legőrültebb éveként marad meg az árampiaccal foglalkozók, illetve fogyasztók emlékeiben.

De arra, ami azóta történt, valószínűleg nagyon kevesen számítottak. Az év második fele olyan árrobbanást hozott az energiapiacon, amire talán utoljára az 1970-es évek olajválságában volt példa. Számos elemzés taglalta az őrült áremelkedés hátterében meghúzódó lehetséges okokat, elsősorban a gáz- és árampiac összefüggéseit kiemelve: az ázsiai gázkereslet felfutása, az Európába irányuló orosz gázexport lassulása, az európai gáztárolók korábbi évekhez képest alacsonyabb nyári feltöltése mind-mind az európai gázárak ugrásszerű emelkedésével járt, ami maga után vonta a gázalapú áramtermelés költségeinek drasztikus emelkedését.

(Felsmann Balázs, Magyar Energiakereskedők Szövetségének elnöke)

Nehéz jelzőkkel illetni azt, ami az elmúlt két hónapban az európai villamosenergia-piacon történt. A magyar tőzsdén múlt hét közepén nagyjából hétszer annyiba került az áram, mint egy, és durván hússzor annyiba, mint két évvel korábban. A járványidőszak mélypontjaihoz képest pedig már közel ötvenszeres a drágulás.

(Forrás: HUPX)

Becslések szerint az EU-ban 2012-ben a használatban lévő fényforrások 85%-a hagyományos, rossz hatásfokkal dolgozó izzólámpa volt. Az azóta eltelt időszak alatt a mintegy 3,5 milliárd fényforrás energiatakarékosra történő cseréje több mint 30%-kal csökkentette a világítás céljára történő energiafelhasználást, és ezen keresztül évi 15 millió tonnával csökkentette az üvegházhatású gázok kibocsátását. Más becslések szerint ezáltal az európai háztartások teljes elektromos energiafogyasztása 10–15%-kal csökkent, ami átlagosan évi 150 euró megtakarítást eredményez háztartásonként.

(Dr. Husi Géza, Világítástechnika létesítménymérnököknek)

 

Mennyit spórolhatunk?

A villamosenergia-árszabásokat, azok áralkalmazási feltételeit és egységárait a 4/2011. (I. 31.) NFM rendelet, a 259/2022. (VII. 21.) Korm. rendelet és a 7/2022. (VII. 21.) MEKH rendelet tartalmazza. Ennek alapaján Budapesten például az E.ON Áramszolgáltató Kft. az egyetemes szolgáltatás keretében a lakossági fogyasztók részére értékesített villamos energia elszámolására 2022. augusztus 1-jétől az alábbi új egységárakat alkalmazza:

Normál háztartás (A1)
210kWh/hó-ig 35,3 ft/KWh
210kWh/hó-tól 70,1Ft/kWh

Átlagos fényforrások összehasonlítása

Normál fényforrások Led fényforrások
60watt 6watt

 

Átlag napi fényforrás használat: 3 óra

Az év minden napjával számolhatunk: 365 nap

Ez évente 1095 h üzemórát jelent:

  210 kWh/hó alatt 210 kWh/hó felett
1 db hagyományos fényforrással 2.319 Ft/év 4.605 Ft/év
1 db Led fényforrással 239 Ft/év 460 Ft/év

Csak 1 darab Led fényforrás a fentebb számolt paraméterekkel 2.080 – 4.145 forintot takarít meg évente!

(Itt hangsúlyoznánk ki, ami minden tételnél igaz: a számok csak egyetlen fényforrásra vonatkoznak. Ha tehát 4-5-öt is lecserél, a megtakarítás értelemszerűen 4-5-szörös lesz.)

A megtérülést egyéni fogyasztási szokások is befolyásolják, valamint a fényforrás fajtái, dizájnja és beépítési költsége. A komplett világításkorszerűsítés akár pár éven belül teljesen megtérülhet. Vállalati ügyfeleknél ez a tudatosság még drasztikusabb költségcsökkentést hoz a sokkal magasabb energiaárak miatt!

A közeljövőben tarthatatlanná váló energiaárak mentén defenzíven kell reagálni a várható következményekre. Nincs más lehetőségünk, mint megtanulni alkalmazkodni ehhez az új helyzethez, energiahatékonysággal, fogyasztói tudatossággal, nagyobb odafigyeléssel az energiaköltségekre.

A legtöbb háztartásba és ipari ingatlanban javasoljuk a világításrendszer korszerűsítését – ha azok jelenleg nem a kornak megfelelő technológiát képviselnek – ideálisabb tulajdonságokkal rendelkező fényforrásokra. A beruházások díjtétele hamar kifizetődő.

A fejlesztést követően számottevően csökken a világítás energiaköltségére költött összeg. Akár tizedére.

Ráadásul kellemesebb élettani hatások és modernebb környezet alakítható ki a korszerűsítéssel.

Utána marad az alacsonyabb áramszámla és a professzionálisabb megvilágítás.

Kérjen ajánlatot korszerűsítésre!

Olvasd el többi cikkünket vagy kövess minket facebookon!

Üdvözlettel a TALL TECH Épületvillamosság csapata!

 

Székhely: H-1221 Budapest, Kerékgyártó út 6.
Ügyvezető: Tall Péter
Adószám: 58065132-1-43
Telefon: +36 30 645 52 88
E-mail: info@talltech.hu

Hírlevél

Hozzájárulás(Kötelező)

+36 30 645 52 88

Hívj 08-18-ig (H-P)

info@talltech.hu

Írj és válaszolunk

Budapest

és környéke (20 km)

Készítette: BGPRO Agency    

talltech.hu | Minden jog fenntartva